-Målet er å øke verdiskapingen på gården

På under ett år har gründer Siri Lea på Varhaug investert i ystemaskin, driftsbygning og utviklet forretningsideen Ystepikene.

-I fjor var vi i Julebyen i Egersund og jeg fikk smake en ost av fetatype som en bonde fra Haugalandet hadde laget. Den var kjempegod. Jeg ble overrasket over at han hadde laget den hjemme på gården sin.  Så begynte tankene å spinne, kunne dette være en måte vi kunne øke verdiskapingen på gården?, det forteller gründer av Ystepikene Siri Rasmussen Lea.

På ett år har ideen tatt form. Siri fikk med døtrene sine på kurs og lærte seg å yste fetaost og kremost. Når Ytra besøker Ystepikene er de i gang med å salte osten «Jærsk bedaost» deres egen variant av fetaost. Osten ble ystet dagen i forveien  det er den tredje gangen de har ystet i den nye ystemaskinen. Før det øvde de seg på ystingen i vanlige gryter på kjøkkenet.

Skalerer opp fra grytene på kjøkkenet

-I dag skal vi yste kremost for første gang i ystemaskin. Det er spennende å se om alt fungerer like bra når vi gjør prosessen i større skala, sier Siri. Mannen, John Lea, holder en stor slange som kommer fra veggen opp i ystekaret og ut spurter melken.

Råvaren, melk, har de rikelig med tilgang til gjennom gårdens 60 melkekyr. John Lea, viser foret kyrne får med innslag av belgvekster, som gir mer proteiner i melken og slik en bedre kvalitet på osten.

Hvorfor skal jeg kjøpe ost fra utlandet?

-En viktig motivasjon for å starte med dette var at jeg ikke skjønner hvorfor jeg må kjøpe ost fra utlandet i butikken når vi bor midt i matfatet på Jæren. Det finnes ikke et norsk alternativ til fetaost i butikkene. Det ville jeg gjøre noe med, sier Siri.

 Ystepikene søkte hjelp og støtte fra Innovasjon Norge og fikk mange positive svar.

-Innovasjon Norge anbefalte oss om å søke om støtte til ideavklaring først der vi fikk avklart en forretningsplan, kartlagt markedet, produktet og selve etableringen. Siden søkte vi om støtte til

produksjonsutstyr og til finansiering av driftsbygningen som ble reist i sommer.

Mange heier på Ystepikene

Ystepikene har møtt godvilje også fra både Tine, Hå kommune og blir heiet fram av lokalmiljøet på Varhaug.

-Tine, som vi leverer melkekvoten vår til, lar oss få bruke deres laboratorium til testing av melken som skal brukes i produksjonen. Vi må alltid ta prøver av melken før vi yster.

-Mange bekjente på Varhaug viser også stor interesse for det vi holder på med. Det er nesten litt surrealistisk hvor positive folk har vært, og hvordan folk har delt poster om oss i sosiale medier.

Når Ysteriet åpner offisielt denne måneden er det med både ordfører og det lokale korpset tilstede. Da skal gårdutsalget være klart. En liten butikk med disk, et sted der kundene kan ta en kopp kaffe og med god plass til også andre varer som produseres på gården.

Har investert 4 millioner kroner

Ystepikene har investert snaut 4 millioner kroner i bygg, utstyr og etablering av virksomheten. Siri har opplevd banken som en løsningsorientert samarbeidspartner.  Landbruksrådgiver Dag Kristian Risa i SR-Bank sier banken har få landbrukskunder som prøver seg som grundere på samme måte som Ystepikene.

-Som landbruksrådgiver har jeg sjelden også fått en mer gjennomtenkt plan enn fra Ystepikene. De hadde gjort jobben når det gjelder å kartlegge markedet og forretningsplanen sin.