Oppsummerer året: – Minner om tiden etter finanskrisen

Oljeveksten har vært høyere enn ventet og Norge er blant annerledeslandene i verden.

Det er den korte oppsummeringen til sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank. Når 2019 nå går mot slutten, kan han se tilbake på et år der oppturen for alvor skjøt fart.

– I verden går det svakt og det er mye uro, men i Norge har vi det bra og nyter godt av oljeoppgangen. Det minner egentlig litt om tiden etter finanskrisen i 2009 og 2010, hvor verden mer eller mindre lå i grus mens Norge dro nytte av oljen.

– Denne gang er det paradoksale at vi rir på både oppgangen i oljen og oppgangen i fornybar energi på samme tid, sier Knudsen.

Les også: Urolig for lønnsveksten: – Ikke bærekraftig

Noen utfordringer

Han peker blant annet på utviklingen i vindenergi og industribedriftenes mulighet til å gjøre fornybar energi til et ekstra bein å stå på. Den svake kronen har også gjort sitt til at bedriftene som leverer til utlandet har fått styrket konkurransekraft.

Og mens Brexit og handelskrigen mellom USA og Kina har preget 2019 internasjonalt, har innenlandsøkonomien og arbeidsmarkedet i Norge bare blitt bedre.

– Den økonomiske veksten har gjort at mange har fått jobb. Arbeidsledigheten er på sitt laveste på ti år og ser ut til å fortsette noe ned. Utfordringen vår er om bedriftene klarer å få tak i den arbeidskraften de trenger fremover. Vi er avhengig av arbeidsinnvandring og av å få flere ut i arbeid om bedriftene skal dekke sine behov, sier Knudsen.

I januar leverer 800 bedrifter i Sør-Norge forventningene til 2020 i SpareBank 1 SR-Banks konjunkturbarometer. Bedriftsledere i alt fra små til store bedrifter i landsdelen svarer på spørsmål om blant annet økonomisk utvikling, om de skal ansette flere folk og hvor mye jobb de regner med å få de neste 12 månedene. Dette har de gjort i konjunkturbarometeret siden 2015, og historien viser at forventningene stemmer godt med det resultatene.

Les også: Norges første bonde med batteri på loftet

– Inne i en kraftig opptur

Sjeføkonomen er spent på hvordan veksten i oljeinvesteringene, som er ventet å avta i 2020, vil påvirke næringslivet i Sør-Norge. Fra 2018 til 2019 har veksten vært over 15 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), fra drøyt 155 milliarder kroner til nåværende anslag på nærmere 183 milliarder.

– Vi er inne i en kraftig opptur, men fortsatt er det betydelige forskjeller innad i næringen. Fra oljeselskapene som har tjent mye penger og oljekonsulentene som først mistet jobbene, men nå er etterspurt, til rigg- og båteierne som gjorde store investeringer og fortsatt har det utfordrende. Hvordan dette utvikler seg neste år, blir interessant å følge med på, sier Knudsen.