Vekstvinnere på fôringssystemer

Fra null til 155 millioner på fire år. Fluctus har skutt fart i oppdrettsnæringen.

Fra Kolbeinsvik i Austevoll kommune leverer selskapet fôringssystemer og fôrflåter til oppdretterne. Med høye priser og gode tider i næringen, opplever Runar Hatlevik og folkene bak Fluctus en opptur nesten uten sidestykke.

– Det har vært en voldsom vekst. Å fôre laksen er ryggraden vår, og når prisene er som de er, tjener vi gode penger, sier Hatlevik.

Alt om utviklingen i næringslivet: Sjekk SpareBank 1 SR-Banks konjunkturbarometer

Skal styrke seg i 2020

Han har vært i oppdrettsnæringen i 13 år. Sammen med kolleger og far Rolf Hatlevik, en mann med erfaring i bransjen fra tidlig 1990-tall, etablerte Runar Hatlevik selskapet Fluctus i 2015. Siden det har bedriften hatt en omsetningsvekst på drøyt 2700 prosent. Med det stakk Fluctus av med prisen som Årets Gaselle i Hordaland og Sogn og Fjordane (nå Vestland) i Dagens Næringslivs kåring for 2019.

– Stemningen i oppdrettsnæringen er veldig god og oppdretterne må ha utstyr når de vokser. Samtidig vet vi at det er en syklisk næring, hvor ting kan endre seg fort. Derfor legger vi nå opp egenkapital for å være robuste når de dårlige tidene kommer, sier Hatlevik.

De neste tolv månedene forventer bedriftene i Sør-Norge at veksten skal fortsette. Det viser svarene til 800 bedriftsledere i SpareBank 1 SR-Banks konjunkturbarometer. Dette kjenner Fluctus seg igjen i.

– 2020 blir nok ganske likt som 2019 for vår del, og det er strålende det. Det kommer ikke nye konsesjoner, men vi har mye å gjøre på utviklingssiden. Vi skal styrke egenkapitalen og bruke penger på utvikling av nye produkter, sier Hatlevik.

Les også: På fjordcruise med nullutslipp

Holder igjen videre vekst

En av utfordringene til selskapet er å ikke vokse for fort, hverken på oppdrag eller ansatte. I dag har Fluctus 21 ansatte i Norge og fire i Estland. Hatlevik sier de planlegger å ansette to-tre stykker i løpet av det kommende året.

– Men vi vil stabilisere oss og ha kontroll. Nedturen kan komme raskt. Jeg er sikker på at vi kunne hatt større vekst om det var det vi ønsket, men det er ikke et mål for oss. Vi vil sikre arbeidsplassene i Fluctus. Det skal være trygt og godt å være her, sier Hatlevik.

Se videooppsummeringen av konjunkturbarometeret.