Rekordpopulær gründersatsing: – Oppstartsbedrifter blir feiret

Til tross for oppsving i næringslivet, flere ansettelser i bedriftene og høyere lønninger, er det å delta i Gründerhub fortsatt ettertraktet.

Det er fasit når SpareBank 1 SR-Bank starter opp første runde av gründerprogrammet i 2020. I Stavanger er det en dobling av antall søkere til Gründerhub fra tidligere runder, mens interessen er høy i Bergen og Kristiansand også.

– Jeg tror folk har hørt suksesshistoriene om Boost og Justify, ser at det er muligheter og tør å prøve med egne ideer. Det er blitt sånn at oppstartsbedrifter blir feiret. Du trenger ikke være Facebook for å få det til, du kan starte lokalt og lykkes, sier Brian Solli fra selskapet Kaizen Solutions.

Siden høsten 2015 har Gründerhub bidratt til å utdanne rundt 300 gründere. Det har skapt 325 nye arbeidsplasser gjennom 200 selskaper. I 2019 var omsetningen omtrent 150 millioner kroner i selskapene, og gjennom Sparebankstiftelsen SR-Bank deler programmet ut totalt 700.000 kroner årlig i priser til deltakerne.

– Fordi vi har rekord i antall søkere, har vi fått et ekstra stort kull denne runden. Flere er i en tidlig fase med bedriften, men det er interessante problemstillinger som jeg er veldig spent på å se hva kan bli til de neste månedene. Det er god spredning i teknologi, sosialt entreprenørskap og bærekraft, sier Lene Skjæveland Bø, Gründerhub-ansvarlig i SpareBank 1 SR-Bank.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VANLIG SYN: Rundt 300 gründere har gått gjennom Gründerhub-programmet siden oppstart i 2015. Her er Lene Skjæveland Bø (fra venstre) og fasilitator Pia Warland sammen med Helen Lumiere Ellingsen, Liv Ryssdal Thorsen, Ann Kristin Vatland, Brian Solli, Ole Vatsvåg og Adiyaman Daksinamoorthy. Foto: Øyvind Knoph Askeland

– Undervurderte fellesskapsfølelsen

Gründerhub startet i Stavanger høsten 2015, midt under oljenedgangen, og har siden da hatt en solid søkermasse til de tre kullene som hvert år gjennomfører programmet. Siden oppstart har både Kristiansand og Bergen fått egne programmer, og også der har oppstartsbedrifter og gründere hatt et sterkt ønske om å delta.

Brian Solli og Liv Ryssdal Thorsen i Kaizen Solutions leverer et digitalt styringsverktøy som hjelper bedrifter med å ha kontroll og forbedre driften. For sin innsats i Gründerhub-programmet i 2019 fikk Solli og Thorsen nylig 50.000 kroner i premie fra Sparebankstiftelsen SR-Bank.

– Det jeg undervurderte mest på forhånd var den fellesskapsfølelsen du får ved å sitte tett på og jobbe med andre gründere. Dette er folk som heier og ønsker hverandre vel. Det gjør at du får mange innspill til forbedringer med det du jobber med, sier Liv Ryssdal Thorsen.

Med for å gjøre en forskjell 

Hun ble anbefalt om å søke Kaizen Solutions, som ble startet i 2016, inn i Gründerhub. Også Ann Kristin Vatland, i Kvitsøy Sjøtjenester, kom inn i programmet etter å ha blitt tipset om å søke. Vatland jobber med å utvikle og vokse tangprodukter. I en verden der matmangel er et reelt problem, kan det å dyrke mat i havet være en del av løsningen på problemet.

– Vi er ikke kommet så langt i arbeidet, så for meg har deltakelsen handlet om å få verktøy til å videreutvikle produktene. Det nettverket og den energien jeg har fått fra folk i samme situasjon som meg har vært veldig bra. Nå må vi bare fortsette. Jeg vil gjøre en forskjell og skape arbeidsplasser i regionen. Det er det som får meg opp om morgenen, sier Vatland.