-Søk først avdragsfrihet på lånet, framfor å bruke sparepengene

Produktsjef for spareområdet i SpareBank 1 SR-Bank er klar i sitt råd til boligeiere som har puttet sparepengene sine i fond og aksjer.

-Nå er det svarte natta, men vi må ikke miste motet og det langsiktige perspektivet selv om det kan være lett å kjenne både frykt og usikkerhet i de urolige tidene vi er inne i. Vi må huske at dette kommer til å gå over, spørsmålet er hvor lang tid det vil ta – sier Maren Stangeland Oftedal.

Riktig å søke om avdragsfrihet

Siden torsdag 12. mars, da regjering begynte å sette inn kraftfulle og inngripende tiltak for å stoppe spredningen av koronaviruset, har SpareBank 1 SR-Bank fått i snitt 220 søknader om avdragsfrihet daglig. Før koronakrisen fikk banken mellom 20-30 søknader hver dag. Mange av disse kundene har sparepenger i fond.

-Det er riktig at disse kundene vil benytte seg av avdragsfrihet. Jeg råder til at kunder som har anledning til å fortsette sparingen beholder spareavtalene sine og spareplanen de hadde før koronakrisen. For de som er i en kritisk situasjon kan det finnes alternative løsninger.

Har du ikke solgt har du heller ikke tapt

Det er i disse nedgangstider at spareavtaler virker på sitt beste. Kjøper du aksjer og fondsandeler i nedgangstider har du, sett i et historisk perspektiv, fått en høy avkastning i det langsiktige bildet. Skulle du få panikk og selge nå får du ikke med deg en eventuell oppgang når krisen er over. Det er også viktig å ha i mente at så lenge du ikke har solgt fondsandelene dine, så har du heller ikke tapt noe, reflekterer Stangeland Oftedal.

Jo tidligere en kunde tar kontakt med banken angående egne økonomiske utfordringer jo bedre er mulighetene for å finne de beste løsningene for kunden. Det enkleste tiltaket er å be om avdragsutsettelse på boliglånet. Det er noe som letter godt på trykket for de aller fleste.

Er det noen du anbefaler å selge seg ut av fond?

-Dersom du opplever at endene ikke møtes når du reduserer både egne personlige kostnader og har søkt avdragsfrihet, så bør du kontakte banken for å få vurdert alternative løsninger. En siste løsning er da å innløse sparepengene i fond.

Dersom du velger å selge fondsandelene tar det som regel mellom fire og seks dager før du får penger utbetalt etter salget.

-Det er fortsatt mange som har trygge jobber og stabil inntekt. Til disse vil jeg anbefale, dersom de har mulighet og er komfortable med verdisvingninger, å øke sparingen nå. Sparing i aksjefond etter kraftige børsfall har historisk gitt svært god avkastning. De beste aksjekjøpene blitt gjort når pessimismen er på sitt høyeste.